Turci v Uhorsku, Literárne informačné centrum, 2005

17,26 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Turci v Uhorsku, Literárne informačné centrum, 2005
Turci v Uhorsku, Literárne informačné centrum, 2005

Turci v Uhorsku

Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov VII.

    Najturbulentnejšie storočie v dejinách Slovenska mapuje kniha Turci v Uhorsku I. Vychádza ako siedmy zväzok edície Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov a je dielom jedenástich... Čítať viac

    7. diel série
    Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov
    Vydavateľstvo
    Literárne informačné centrum, 2005
    Počet strán
    365

    Najturbulentnejšie storočie v dejinách Slovenska mapuje kniha Turci v Uhorsku I. Vychádza ako siedmy zväzok edície Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov a je dielom jedenástich popredných slovenských historikov... Čítať viac

    • Pevná väzba s prebalom
    • Slovenčina
    Vypredané

    Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Divadlo na Tomovom jazere - Ann Patchett, Tatran, 2024

    Viac o knihe

    Najturbulentnejšie storočie v dejinách Slovenska mapuje kniha Turci v Uhorsku I. Vychádza ako siedmy zväzok edície Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov a je dielom jedenástich popredných slovenských historikov.

    Podľa zostavovateľa Viliama Čičaja publikácia mapuje obdobie, keď sa územie Slovenska dostalo na jeden a pol storočia do susedstva Osmanskej ríše a zároveň sa stalo politickým, hospodárskym a kultúrnym centrom kráľovského Uhorska. "Rozmach vzdelanosti a školstva spôsobil obrovský nárast pramenného materiálu, ktorý museli autori publikácie brať do úvahy a spracovať," dodal Čičaj. To bol dôvod, prečo je siedmy zväzok rozčlenený do dvoch častí.

    Prvá časť obsahuje materiály z obdobia po bitke pri Moháči v roku 1526 až po mier s Bočkajom v roku 1608. Zároveň je pre prehľadnosť rozdelená do štyroch tematických celkov - Konflikt dvoch svetov, Konflikt dvoch vierovyznaní, Svet hospodárstva a Svet každodennosti.

    Prvý celok Konflikt dvoch svetov prináša pramenné materiály ilustrujúce civilizačný stret osmanského impéria a vtedajšej strednej Európy.

    Konflikt vierovyznaní ilustruje úpadok katolíckej cirkvi a jej konflikt s novými náboženskými prúdmi luteranizmom a kalvinizmom s jeho vplyvmi na vtedajšiu spoločnosť.

    Tretí celok analyzuje majetkové vzťahy a vlastnícke pomery v Uhorsku a ich charakter.

    Vo štvrtom autori prinášajú dokumenty ilustrujúce každodenný svet práce, voľného času a zábavy aj prostredníctvom prudko sa rozširujúcej úradnej a súkromnej korešpondencie, ktorá sa stáva dôležitým a často jediným zdrojom výmeny informácií. Prináša prípady z mestskej trestnej súdnej praxe aj známe procesy s čarodejnicami v Bratislave.

    Ambíciou edície je popularizovať dobové dokumenty a ponúkať možnosť vytvoriť si vlastný názor na dejiny. Podľa vedúceho literárneho oddelenia Literárneho informačného centra Antona Baláža z každého zväzku vychádza približne 1 500 výtlačkov. Časť nákladu dostávajú slovenské veľvyslanectvá a slavistické ústavy v zahraničí.
    Čítať viac
    Počet strán
    365
    Väzba
    pevná väzba s prebalom
    Rozmer
    17,8x24,7 cm
    Hmotnosť
    924 g
    ISBN
    8089222005
    Rok vydania
    2005
    Edícia
    Pramene
    Naše katalógové číslo
    24912
    Jazyk
    slovenčina
    7. diel série
    Pramene k dejinám Slovenska a Slovákov
    Vydavateľstvo
    Literárne informačné centrum
    Kategorizácia

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    5,0 / 5

    2 hodnotenia

    2
    0
    0
    0
    0

    Ako sa páčila kniha vám?

    „V prírode je vlastne niečo neobvyklé iba inou formou prejavu obvyklého“

    Kulový blesk - Liou Cch´-Sin, 2019
    Kulový blesk
    Liou Cch´-Sin